Haber

UCLG Başkanı Altay, Brüksel’de Konya deprem bölgesinde yaptığı çalışmaları anlattı

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Organizasyon Lideri (UCLG) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, organizasyonun Brüksel Kent Zirvesi, Metropolis Genel Konseyi ve UCLG Yönetim Kurulu Toplantısında dünya belediyelerine seslendi. 6 Şubat’ta yüzyılın felaketini yaşayan Türkiye’nin 11 ilinin tarihin en büyük yıkımlarından biriyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Başkan Altay, Konya olarak depremden en çok etkilenen Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılması için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi. bu süreçte.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın yanı sıra dünyanın birçok ilinden yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı “Deprem Sonrası Belediye Başkanları Toplantısı” Dünya, Belçika’nın başkenti Brüksel’de. Toplantıda konuşan Başkan Altay, 6 Şubat’ta yüzyılın felaketini yaşayan Türkiye’nin 11 ilinin tarihin en büyük yıkımlarından biriyle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, Konya olarak mazlum Hatay’ın yeniden canlanması için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi. Bu süreçte depremden en çok etkilenenler.

“Hayatımdaki en büyük ve en önemli görevlerden biri oldu”

Hatay’da yaptıkları işin sorumluluğunu almanın hayatındaki en büyük ve en önemli görevlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Bölgede bulunduğumuz süre boyunca ‘bir olmanın’ önemine çok yaklaştık. ‘birlik’, ‘dayanışma içinde hareket etmek’ Konya olarak tüm hemşerilerimizle Hatay’da tek vücut olarak hareket ettik. Binlerce insanımızın tarihin gördüğü en büyük fedakarlık örneklerinden birini sergilediğine, bir an bile geri adım atmadan çaba sarf ettiğine şahit olmak beni derinden etkiledi. Tek dileğim, dünyadaki hiçbir insanın, bir daha böyle bir felaketle karşılaşmaması. Bugün deprem bölgesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz ve ilk anda olduğu gibi birebir insani sorumlulukla görevime devam ediyorum. Oradaki insanlarımız ‘Artık size ihtiyacımız yok’ diyene kadar elimden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğim. Bu süreçte çalışmalarımıza büyük katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarına ve tüm Konyalı hayırseverlere bir kez daha teşekkür ediyorum.”

‘İngiltere büyüklüğünde bir yıkım’

Başkan Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen bu büyük afet, 300 binden fazla binanın yıkılmasına veya kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Burada neredeyse İngiltere büyüklüğünde bir alandan ve büyük bir yıkımdan bahsediyoruz. “Şehirlerimizde enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmış olup yeniden inşaat süreci başlamıştır. Bu yeniden yapılanma süreci çok hızlı ve planlı bir şekilde ilerliyor. Konya olarak Hatay’daki diğer tüm çalışmalarımıza ek olarak yeniden yapılanma sürecine de katkı sağlıyoruz.”

Arama kurtarmadan lojistiğe, temiz içme suyundan altyapıya, elektrikten iletişime, konteyner kentlerden gıdaya kadar birçok alanda insani yardım yaptıklarını anlatan Önder Altay, “Depremden sonra devletimiz tüm gücüyle seferber oldu. Türkiye’de onlarca yerel yönetimimizle, milyonlarca vatandaşımızla ve dünyanın dört bir yanında yardıma koşan insanlarla omuz omuza mücadele ettik” dedi.

Coğrafyalar farklı olsa da şehirlerin sorunlarının hemen hemen benzer olduğuna vurgu yapan Başkan Altay, “Bir şehrin deprem riski varsa Türkiye, Avrupa, Amerika, Japonya fark etmez. doğru çözümler hep aynı.Aynı zamanda kuraklık ve şiddetli yağışlar aldığımız bu dönemlerde şehirlerimizin buna göre kardeş şehir ilişkileri kurarak işbirliklerini güçlendirmesi gerekiyor ve üst kuruluşlarımız bunun için yol gösterici olmalı” diye konuştu. söz konusu.

“Şehirlerimizi afetlere karşı birlikte güçlendirmeliyiz”

Önder Altay, yerel yönetimler olarak bu zorlu süreçte yüksek bir sorumluluk duygusuyla hareket ederek üzerlerine düşen görevi eksiksiz yerine getirdiklerini belirterek, “Aynı zamanda şehrimizi afetlere hazır tutmanın da büyük faydalar sağladığını gördük. Herkesin yaşadığımız bu acı tecrübeden çok değerli dersler çıkarması gerekiyor.Şehirlerimizi olası afetlere karşı gerek kendi çatısı altında gerekse diğer işbirliklerimizle her zaman birlikte güçlendirmemiz,insanı,doğayı ve her şeyi merkeze alan politikalarımızı daha da rafine etmemiz gerekiyor. Yerel yönetimlerin bu konudaki gücünü artıracağız. Ancak bunu güçlü bir iş birliği ve dayanışmayla başarabiliriz. Konya antik kentimizin her türlü saldırıya karşı daha güçlü olması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. felaketler. Yakın gelecekte afetlere karşı çok daha dayanıklı bir şehir haline gelmek ana hedefimiz ve arzumuzdur.” – KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu